Take a fresh look at your lifestyle.

5 Tempat Aneh Yang Wujud Dan Nampak Seperti Lukisan

0 160

Terdapat beberapa tempat aneh dan misteri wujud di dunia, namun tidak begitu ramai yang mengetahui tempat tersebut.

Walaupun unik dan boleh dijadikan destinasi pelancongan yang menyeronokkan, namun tempat-tempat berikut kelihatan pelik dan masih menjadi misteri sehingga kini.

Nak tahu kat mana? Mana tahu termasuk dalam bucket list. Jom Semak senarai di bawah.

Ini antara senarai tempat aneh dan cantik wujud secara semulajadi

1. Tempat Aneh – Kolam Pamukkale – Turki

sumber: Pinterest.com

Nama Pamukkale secara literal bermaksud “istana kapas” dalam bahasa Turki dan memang benar ia kelihatan seperti kapas.

“Air terjun putih” yang aneh ini pada dasarnya adalah fenomena semula jadi 100%. Seawal zaman Rom, besen besar ini digunakan untuk mandi di Hierapolis, bandar purba.

Dibina bersebelahan tapak semula jadi ini yang telah wujud pada ketika itu.Sebenarnya, asal-usul kolam ini adalah air panas yang mempunyai sumbernya hanya sedikit lebih tinggi.

Aliran air yang sarat tinggi kaklit inilah yang menyejat di tebing yang telah menyebabkan pembentukan travertine ini, yang kelihatan sedikit seperti susunan awan kapas kecil.

Dan tapak ini juga telah diklasifikasikan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO pada tahun 1988.

2. Vinicunca Rainbow Mountain – Peru

Vinicunca, atau Winikunka, juga dipanggil Montaña de Siete Colores, Montaña de Colores atau Gunung Pelangi, ialah sebuah gunung di Andes Peru dengan ketinggian 5,200 meter dari aras laut.

Ia terletak diantara Dearah Cusipata, Wilayah Quispicanchi dan Dearah Pitumarca, Wilayah Canchis jalan menuju ke gunung Ausangate.

Akses pelancong memerlukan pemanduan selama dua jam dari Cusco dan berjalan kaki sejauh kira-kira 5 kilometer, atau pemanduan selama tiga setengah jam melalui Pitumarca dan berjalan kaki curam satu setengah kilometer dan mengambil masa kira-kira 1–1.5 jam ke bukit.

Pada tahun 2019, tidak ada akses pengangkutan yang ditawarkan untuk ke Vinicunca kerana ia akan melalui lembah.

Dan ada pertengahan 2010, pelancongan besar-besaran datang, tertarik dengan rangkaian jalur gunung yang pelbagai warna kerana komposisi mineraloginya di cerun dan puncak.

Gunung ini dahulunya telah ditutupi oleh glasier, tetapi telah cair akibat dari perubahan cuaca iklim pada 10,000 tahun dahulu.

3. Waitomo Glowworm Cave – New Zealand

sumber: Pinterest.com

Terdapat banyak tempat yang aneh dan misteri di dunia, dan Gua Waitomo tidak dapat dinafikan adalah salah satu daripadanya.

Apakah perkataan “cacing bercahaya” membimbangkan korang? Jangan risau, kerana cacing bercahaya ini sebenarnya adalah agas kulat bioluminiscent endemik di New Zealand.

Oleh itu, tiada peluang cacing yang menjijikkan merayap diatas kepala.

Hanya galaksi hidup makhluk bercahaya dalam gelap yang mengalu-alukan korang ke dalam pertunjukan cahaya alam semulajadi yang terbaik yang pernah ada.

Hati-hati jika travel bersama isteri yang sedang hamil. Baca tips penting kat sini

4.Tempat Aneh – Hiller Lake – Australia

Ianya seperti tumpahan beribu tong milkshake strawberi dan secara tidak sengaja menuangkannya ke dalam tasik, itu mungkin menjadi sebab di sebalik rona itu kelihatan luar biasa pada Lake Hillier.

 Tetapi inilah penjelasan yang lebih logik untuk itu ialah oleh kerana kemasinan yang tinggi, alga berpigmen merah hidup subur di perairan, memberikan tasik cahaya merah jambu.

Walaupun begitu, tasik itu tidak beracun jadi ia masih selamat untuk berenang di sana. 

Terdapat hanya 2 akses pengangkutan yang tersedia, iaitu menggunakan bot atau menaiki helikopter.  Tetapi sebaiknya memerhati warna manis Tasik Hillier di udara lebih menarik.

5. The Giant Causeaway – Northern Ireland

sumber: dream.co.id

Bermula dari 60 juta tahun lalu saat sebuah gunung berapi meletus dan memuntahkan lava yang sangat panas.

Seiring berjalannya waktu, lava tersebut membeku melalui proses pendinginan semulajadi selama bertahun-tahun dan meciptakan celah-celah artistik yang nampak hingga ke hari ini.

Terdapat 37.000 celah poligon dalam bangunan ini dan beberapa cerita legenda mengatakan bangunan bersejarah ini diciptakan oleh raksasa. Namun sayangnya, belum ada bukti yang menyokong anggapan tersebut.

Alam Semulajadi suka merahsiakan “anak-anaknya”, tetapi mereka tidak selama-lamanya akan menjadi rahsia.

Terdapat lebih banyak tempat pelik di dunia yang membuatkan korang tertanya-tanya.

Apakah ada banyak lagi tempat yang boleh memukau pandangan mata?

Sememangnya hidden gems seperti ini bukan sahaja memerlukan penemuan. Malahan ia juga memerlukan kasih sayang, penjagaan dan sokongan kita, sama seperti manusia dan hidupan lain.

Jadi, apabila korang pergi ke suatu tempat, pastikan korang mengutip sampah korang, mengambil gambar, menikmati pemandangan dan lebih-lebih lagi untuk cipta kenangan.

Leave A Reply

Your email address will not be published.