Take a fresh look at your lifestyle.

Jangan Silap Pilih Roti, Nanti Badan Makin Naik Pula… Follow Tips Ini!

0 24

Untuk artikel kali ini saya akan kongsikan tips pilih roti yang ramai tak tahu?

Sering kita lihat roti dijadikan menu utama untuk menggantikan nasi atau makanan ruji lain bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan.

Namun setelah berbulan roti dijadikan sebagai menu utama diet, hasilnya tetap menghampakan. Jarum penimbang masih di angka yang sama. Di manakah silapnya? Pasti stress bukan?

Korang sedar atak sebenarnya tidak semua roti itu sama dan sesuai untuk dijadikan pilihan diet. Nak kurus dengan makan roti boleh, tapi korang perlu tengok label belakang pada bungkusan roti dulu.

Menerusi perkongsian tips dari Dr Malinda Health & Beauty Academy yang tular di facebook ini boleh dijadikan panduan untuk pilih roti yang sesuai bagi yang ingin turunkan berat badan.

” Ramai yang nak diet dan memilih roti sebagai pilihan tetapi tahukah korang bahawa semua roti tu sama? Saya ingat lagi bila saya bawakan bekal untuk anak ke sekolah dengan roti wholemeal, ada kawan-kawan sekolah dia gelak dan kata :

Kenapa ibu kau bawakan roti orang kencing manis nih? Hihi.Ok gak sebenarnya sbb at least mereka aware perbezaan roti dan untuk kesesuaian penggunaan.

Ok, simple je saya nak share satu tip: Jika nak mula diet dan nak mencari roti yang lebih sesuai, pilih roti berdasarkan Glycemic Index. “

Apakah itu glycemic index?

sumber: maskulin

Glycemic Index (GI) atau Indeks Glisemik ini adalah ukuran relatif bagaimana sesuatu jenis makanan yang mengandungi karbohidrat itu memberi kesan kepada tahap gula dalam darah.

Senang je, hanya ingat —> Lebih tinggi nilai GI bermakna lebih lebih pantas makanan tersebut diproses dalam badan dan tahap gula akan mencanak naik dengan cepat.

Secara kasar, makanan yang manis dan terproses biasanya mempunyai GI yang tinggi dan perlu dielakkan jika nak turunkan berat badan mahupun nak mengawal tahap gula dalam darah.

Tetapi jangan terpedaya kerana tidak semua yang manis tu mempunyai GI yang rendah, sebab tu kena prihatin sedikit dengan jenis makanan dan nilai GI makanan tersebutGlycemic Indeks ni diberi dari skala 1 hingga 100 dan di kategorikan kepada 3 kumpulan:

  • GI Tinggi : 70-100GI
  • Sederhana : 56 – 69GI
  • Rendah : 0 – 55

So masa pilih makanan, kena belek sikit label kat belakang. Tengok nilai GI yang diberikan dan pilih makanan GI rendah paling ok, GI Sederhana still better berbanding GI tinggi.

Untuk yang sedang berdiet tu, korang boleh amalkan makan roti ini

Berikut adalah tips pilih roti

1. Tinggi serat

Pertama, serat. Roti gandum penuh sepatutnya mempunyai lebih banyak serat tak larut yang tidak mampu memegang air. Sifat ini antara penyebab mengapa serat tak larut mampu bergerak dengan lebih pantas dalam usus manusia dan kelebihan ini berguna buat manusia dalam mencegah sembelit.

Selain itu, pengambilan serat tak larut turut dikatakan mampu mengawal paras glukosa darah. Seperti yang diberitahu sebelum ini, untuk memilih roti yang betul-betul berbaloi dan mengenyangkan, pastikan nilai serat per 100g roti tersebut tinggi. Bandingkan kriteria ini ketika memilih roti untuk dibeli.

2. Tips pilih roti #Vitamin dan mineral

Kedua, vitamin dan mineral. Roti gandum penuh mengandungi vitamin dan mineral yang mana sebahagian besar terikat pada selaput fiber/bran gandum berkenaan.

Menariknya, inilah komponen yang meningkatkan kandungan serat sesebuah roti, dan ia tiada dalam tepung gandum biasa (ramuan asas roti putih). Korang boleh semak kehadiran vitamin dan mineral ini pada label pemakanan produk roti berkenaan.

3. Tips pilih roti #Warna

sumber: ciwalk.com

Sebaiknya pilih roti yang berwarna gelap. Lebih gelap warna roti tu lebih bagus. Warna gelap pada roti disebabkan oleh komponen endosperm dan bran yang terdapat pada gandum berkenaan, yang mana secara ‘automatik’ memastikan korang mendapat terus manfaat serat, vitamin dan mineral, tanpa perlu memikirkannya. Biasanya, roti gandum penuh berwarna lebih gelap dari roti putih.

4. Inulin dan polydextrose.

Membaca maklumat pemakanan semata-mata untuk menyemak kandungan serat masih tidak mencukupi. Ini kerana pengeluar roti juga kadangkala mempertingkat kandungan serat roti berkenaan dengan penambah makanan (aditif) seperti Inulin dan Polydextrose.

Inulin adalah aditif yang OK, tetapi polydextrose mungkin perlu dipertimbangkan kerana ia dihasilkan secara sintetik (bukan semulajadi).

5. Multi-grains dan rasa kenyang.

Multi grains membekalkan korang dua komponen serat larut dan tak larut. Serat larut tidak sama seperti serat tak larut, kerana serat larut boleh memegang air dan membentuk ‘gel’.

Justeru sifat ini akan memperlahankan pergerakan makanan dalam usus.Hal ini sekaligus membuatkan korang berasa kenyang dengan lebih lama.

Itulah dia antara tips pilih roti yang dapat kami kongsikan dan semoga ini dapat membantu korang semua.

Leave A Reply

Your email address will not be published.