Take a fresh look at your lifestyle.

Tangan Dan Kaki Selalu Sejuk – Petanda 10 Penyakit Bahaya Ini

0 65

Pernah tak korang mengalami tangan dan kaki selalu sejuk? Adakah itu merupakan petanda penyakit yang serius? Mesti perkara ni menjadi tanda tanya kan.

Keadaan persekitaran yang sejuk pada beberapa tempat di negara kebelakangan ini menyebabkan ramai orang lebih merasakannya.

Ketika berada di rumah semasa keadaan udara sejuk, jari-jari tangan dan kaki terasa lebih sejuk berbanding hari biasaa.

Namun begitu, ada sesetengah orang tu, kaki dan tangan tetap sejuk walau udara hangat, hal ini boleh menjadi tanda adanya masalah kesihatan. Jom kita perhalusi lagi.

Mengalami Tangan Dan Kaki Selalu Sejuk Tanda Masalah Kesihatan

1. Sindrom Raynaud

Sindrom Raynaud merupakan situasi di mana kulit berubah warna. Jari tangan dan jari kaki pada mulanya bertukar menjadi putih, kemudian biru dan menjadi merah. Perubahan warna kulit ini boleh berlangsung dari satu jam hingga lebih.

Individu akan mengalami sensasi mati rasa dengan kesakitan di kawasan yang berkaitan. Keadaan ini memberi kesan kepada orang yang lebih muda dan lebih berusia tetapi ia lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki.

Oleh kerana saluran darah di arteri digital dan arteriol kulit menyempit, terdapat penurunan aliran darah pada tangan dan kaki. Tindak balas neurologi dan imun juga boleh menyumbang kepada sindrom Raynaud.

Vasokonstriksi mungkin akibat peningkatan kepekatan tromboksana yang mengakibatkan pengaktifan platelet atau kecederaan reperfusi iskemia.

Penyimpangan neurologi seperti vasodilasi tidak normal yang disebabkan oleh gen calcitonin yang berkaitan dengan kekurangan protein juga boleh mengakibatkan vasokonstriksi.

Jika ada masalah kebas jari kaki dan tangan, boleh try ini

2. Tangan dan kaki selalu sejuk #Anemia

Anemia juga dapat menjelaskan mengapa orang mungkin mempunyai tangan yang sejuk. Anemia adalah keadaan di mana terdapat penurunan jumlah hemoglobin, hematokrit, atau jumlah sel darah merah.

Hemoglobin adalah protein penting yang terlibat dalam membawa oksigen ke tisu dalam sel darah merah. Gejala anemia yang biasa termasuk keletihan, sesak nafas, dan berdebar-debar.

Penyebab anemia merangkumi, tetapi tidak terbatas pada diet yang buruk, tempoh yang berat, kehamilan, atau kehilangan darah gastrousus.

3. Sianosis

Sianosis adalah gangguan lain yang disebabkan oleh kepekatan hemoglobin dan oksigen yang tidak normal.

Peredaran yang lemah akibat kekurangan oksigen yang terikat pada hemoglobin boleh menyebabkan tangan bertukar warna kebiruan.

Penyampaian oksigen secara langsung berkaitan dengan output jantung dan oksigen arteri; kira-kira 3 hingga 5g/dL hemoglobin deoksigenasi adalah petunjuk sianosis yang jelas.

Sianosis periferi berlaku di tangan dan kaki di mana aliran darah terhad, pada dasarnya mengakibatkan vasokonstriksi saluran darah (terdedah kepada iklim sejuk), curah jantung rendah, dan stasis vena.

Komplikasi paru-paru seperti radang paru-paru dan embolisme paru boleh menjadi penyebab sianosis. Keadaan ini sukar didiagnosis. Pada masa ini, pilihan rawatan untuk sianosis berbeza-beza.

4. Tangan Dan Kaki Selalu Sejuk #Diabetes

Diabetes adalah penyakit di mana jumlah glukosa yang berlebihan dan tidak terkawal terdapat dalam aliran darah. Biasanya, individu hiperglikemia mempunyai kadar glukosa darah lebih tinggi daripada 180mg / dL.

Kebanyakan pesakit pada kemungkinan yang lebih besar untuk membangunkan komplikasi vaskular. Satu kajian mendapati bahawa kecepatan dan jumlah aliran darah jauh lebih rendah pada pesakit diabetes. Hasil ini menunjukkan bahawa peredaran darah juga dapat dipengaruhi pada pesakit diabetes.

Hiperglikemia jangka panjang boleh menyebabkan glycation yang boleh membahayakan saluran darah di buah pinggang, mata dan saraf periferal, yang boleh menyebabkan neuropati diabetes atau kerosakan saraf. neuropati diabetik adalah penyebab biasa neuropati periferal.

Keadaan ini sering dikaitkan dengan rasa sakit, mati rasa, dan tidak peka dengan suhu panas atau sejuk di hujung kaki. Akibatnya, pesakit diabetes mungkin mengalami tangan atau kaki yang sejuk

Boleh try daun teh yakon ini sebagai penawar diabetis

5. Skleroderma

Skleroderma adalah penyakit imun yang menyebabkan kulit dan jaringan tubuh kaku dan keras. Umumnya, penyakit ini hanya pada pada kulit.

Namun, ada pula skleroderma yang menghambat aliran darah dan membawa kepada fenomena Raynaud. Tak hairanlah, beberapa bagian tubuh jadi sejuk.

6. Tangan Dan kaki Selalu Sejuk #Penyakit Lupus

Systemic Lupus Erythematosus (SLE) adalah penyakit kronik auto-imun di mana badan pesakit menghasilkan protein darah dengan banyaknya.

Protein darah yang dipanggil antibodi ini dengan sendirinya memberi tindak balas terhadap tisu seseorang. Punca penyakit SLE tidak diketahui. Jenis-jenis Lupus;

Discoid Lupus Erythematous (DLE)

  • Hanya melibatkan kulit
  • Jarang merebak ke organ lain

Systemic Lupus Erythematosus (SLE)

  • Boleh merebak ke organ lain
  • Boleh mengakibatkan kematian

7. Penyakit Buerger

Penyakit Buerger merupakan penyakit yang menyerang pembuluh darah (arteri dan vena) di lengan dan kaki. Dalam dunia perubatan, situasi ini disebut tromboangitis obliterans.

Dengan kes yang sangat jarang berlaku, pembuluh darah meradang, membengkak, dan menyebabkan sumbatan dengan bekuan darah. Penyakit ini mungkin juga disebabkan oleh respons autoimun, yaitu situasi ketika sistem kekebalan tubuh keliru menyerang jaringan yang sihat.

8. Kurang peredaran darah

Normalnya, tangan dan kaki terasa dingin ketika berada di dalam air atau di ruangan suhu rendah. Jika situasi ini terjadi, tanpa alasan yang jelas, boleh jadi ini adalah pertanda dari peredaran darah yang tidak lancar.

Soalnya, darah yang tidak mengalir dengan lancar boleh menyebabkan suhu pada kulit dan ujung saraf di kaki dan tangan menjadi naik turun.

9. Tangan Dan Kaki Selalu Sejuk #Sklerosis Multipel

Sklerosis multipel/Multiple sclerosis (MS) adalah penyakit sepanjang hayat yang progresif, bertindak menjejaskan sel-sel saraf dalam otak dan saraf tunjang. Pesakit MS, menjadi rosak atau mengalami keradangan, lalu mengganggu isyarat saraf dan menyebabkan kerosakan kepada saraf yang terlibat.

Pesakit MS mungkin mempunyai hanya satu gejala ringan, beberapa gejala sederhana atau gejala teruk yang menjejaskan keupayaan pesakit, sebagai contoh kerosakan sepanjang saraf yang memberi kesan kepada perjalanan isyarat saraf, yang boleh dikesan melalui pengimejan resonans magnetik (MRI).

10. Kekurangan Vitamin B12

sumber: hellosehat

Vitamin B12 sangat bermanfaat pada pembentukan sel darah merah dan ia terdapat dalam daging, susu, telur, dan berbagai olahan susu lainnya.

Kekurangan vitamin ini boleh memberi kesan terjadinya anemia yang selanjutnya menyebabkan masalah kaki yang sejuk ini.

Sejumlah hal tersebut boleh jadi penyebab terjadinya rasa sejuk pada tangan dan kaki. Jika masalah ini berlarutan dalam waktu yang cukup lama, sebaiknya segera berjumpa doktor.

Leave A Reply

Your email address will not be published.